далечина

далечина
същ. - отстояние, разстояние, отдалеченост
същ. - интервал, дистанция

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • далечина — іменник жіночого роду …   Орфографічний словник української мови

  • далечина — и/, ж. Те саме, що далечінь 1) …   Український тлумачний словник

  • далечина — ни, ж. Св. Далечінь, далекий простір, віддаль …   Словник лемківскої говірки

  • стереотелеметар — (грч. stereos, tele на далечина, во далечина, metron мера, мерило) опт. справа за мерење на оддалеченоста на некоја точка од гледачот …   Macedonian dictionary

  • телепатија — (грч. tele, pathos) способност на човек да почувствува или предосети некој настан на далечина способност на некои лица, со некои се уште недоволно проучени душевни врски, да можат да се разбираат со некои личности што се наоѓаат далеку од нивните …   Macedonian dictionary

  • ДАЛЕКИЙ — ДАЛЕКИЙ, дальний, дальный, далечный, отдаленный, удаленный, в большом расстоянии находящийся, неблизкий; немало отстоящий в пространстве, расстоянии, а иногда и во времени. Далекая сторона мачеха. Дальние проводы лишние слезы. Далекая пора,… …   Толковый словарь Даля

  • З — деветта буква од македонската кирилица и од македонската латиница (Z, z) како скратеница: Z = положба на зенитот z = зенитна далечина мат. z = трета оска во просторниот праволиниски координатен систем, оската апликата хем. Zn = цинк Zr =… …   Macedonian dictionary

  • Телстар — (грч. tele далеку, анг. star ѕвезда) име на првиот вештачки телекомуникациски Земјин сателит што претставува прв обид за јавно пренесување на радиосигнали и телевизиски емисии на далечина од неколку илјади километри лансиран од САД во јули 1962… …   Macedonian dictionary

  • артилерија — (лат artileria) 1. сите воени орудија што му нанесуваат удари на непријателот од голема далечина, 2. род од војската чие основно вооружување се топовите …   Macedonian dictionary

  • биотелеметрија — (грч bios, tele на далечина metria мерење) мед следење и мерење на основните животни функции кај човекот или кај животните на оддалеченост (на пр, следење на здравствената состојба на пилотите и космонаутите) …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”